אומרת המשנה: דור הפלגה אין להם חלק לעולם הבא וכו'.
שאלים: במה חטאו בני הדור הפלגה (דור בוני מגדל בבל)?
אמרו בבית מדרשו של רבי שילא: כך אמרו בוני המגדל: נבנה מגדל ונעלה לרקיע ונכה אותו בקרדומות כדי שיזובו מימיו. צחקו עליהם בארץ ישראל: אם כן, שיבנו את המגדל על הר, שהוא גבוה יותר.[1]
|
פשוט פנינה. בבית מדרשו של רב שילא הבבלי האמינו שבוני מגדל בבל חטאו כיוון שהם שאפו לבנות מגדל גבוה שהעומדים עליו יוכלו להכות בקרדומים את הרקיע הקשיח ולגרום למים שמעל לרקיע לזלוג דרך הסדקים שיפערו בו.
חכמי ישראל לא פסלו את הפירוש הבבלי לסיפור מגדל בבל בתואנה שאין מעלינו שום רקיע קשיח. חלילה. גם הם הרי הכירו את הפסוק 'וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת הָרָקִיעַ וַיַּבְדֵּל בֵּין הַמַּיִם אֲשֶׁר מִתַּחַת לָרָקִיעַ וּבֵין הַמַּיִם אֲשֶׁר מֵעַל לָרָקִיעַ'[א] אבל אותם הצחיקה המחשבה שהרוצים לטפס לרקיע הקשיח יבנו מגדל בבקעה ולא במרומי הר שנמצא הרבה יותר קרוב ליעד אליו הם רוצים להגיע. לא נוכל להתעלם מהעובדה שרבני המאה השלישית לספירה עדיין חשבו שמעל ראשינו נטוע רקיע קשיח אליו ניתן להגיע באמצעות מגדל גבוה במיוחד, בין אם הוא נבנה בבקעה ובין אם הוא נבנה על הר כלשהו.
על קיומו של הרקיע הקשיח הרבנים למדו מפסוקי התורה. אותם הפסוקים שנכתבו כביכול על ידי אותו האל לימדו את אותם הרבנים גם אינספור הלכות ודקדוקי הלכות. כיצד עלינו להתייחס להלכות הללו כשכבר ידוע לנו שאין מעלינו שום רקיע קשיח?
כיצד עלינו להתייחס לאל שחושב שבעולם שהוא אמור היה לברוא יש איזה שהיא מחיצה קשיחה שמבדילה בין המים העליונים למים התחתונים?
כיצד עלינו להתייחס לכל מי שמאמין במקורם האלוהי של כל המיתוסים הנושנים הללו? |
טעיתי, עיוותי, השמטתי, סילפתי, שכחתי, הולכתי שולל, לא הבנתי או לא הצגתי תמונה מלאה? במנגנון התגובות שבהמשך תוכלו להעיר על המאמר, לחשוף את טעויותיי ולהוסיף כל מידע שנראה לכם חשוב או רלוונטי. אינכם חייבים להזדהות בשמכם האמיתי אבל אודה לכם אם תספקו כתובת מייל תקינה. דעותיכם חשובות לי אז אנא הגיבו למאמר ודרגו אותו. את ההשמצות אבקש לשלוח לדף התגובות הכלליות.
|
![]() |
התגובות האחרונות