Skip to content

1VSDAT

Open menu
האל בעל הגוף והצורה
האל בעל הגוף והצורה
אנו כמובן נרצה לדעת אם ניתן למצא צדיק ביבנה, אושא, טבריה, סורא או פומפדיתא שטרח להצהיר שלאל באמת אין גוף או צורה, אך בטרם נפתח במצוד חסר תוחלת נקדים ונאמר שאם קיים חכם מעין זה הרי שהוא הצליח להסוות את אמונתו ולהסתירה מעין כל. בתנ"ך, בתלמודים ובמדרשים לא נמצא ולו הצהרה ברורה אחת המלמדת על אי-גשמיותו של היושב במרומים ואף חכם בעידן התלמוד מעולם לא טרח להקשות על או לתרץ את הביטויים המאנישים שמציפים את כל הספרות היהודית שנכתבה לפני העידן הערבי. אדרבה, עורכי התלמודים והמדרשים תמיד הבינו את כל הסיפורים המתארים אל בעל גוף וצורה בצורה פשוטה ועניינית והתייחסו אליהן כלכל אחד ממאות הסיפורים האחרים ששובצו ביצירותיהם הגדולות.
דרג מאמר זה
(3 מדרגים)
'הקדוש ברוך הוא', האל הרבני החדש והמשופר שהחליף את יהוה הנוקם והנוטר של הכוהנים, נועד לשמש כ'סופר רבי', מודל-חיקוי אידיאלי שמדגים לנו כיצד יש לפסוע בדרך הישר של הרבנים. הרבנים תיארו לנו האל שמניח תפילין, מתעטף בטלית ומתפלל בתקווה שאנו נאמץ את הדוגמה ונתנהג בדיוק כמוהו. עם זאת, המסר המחנך שואב את משמעותו מגשמיותו ומוחשיותו של האל שהרי אפילו העבדקן הנלהב ביותר יהיה חייב להודות שאל רוחני מלמדנו שניתן להסתפק בהנחת תפילין מליציות ולצאת ידי חובה בהתעטפות בטלית מטפורית.
 
 
דרג מאמר זה
(8 מדרגים)
הפרשנים הגדולים ייחסו את הניסוחים המאנישים ללשונם הציורית של כותבי התנ"ך וראו בהם לא יותר מאשר מטפורות, משלים או מליצות פיוטיות. להוכחת טענותיהם הם הביאו מספר דוגמאות מייצגות והניחו שקוראיהם יבינו מעצמם שניתן למצא הסבר משכנע לכל ההתבטאויות המביכות שמצאו את דרכן לספר הספרים. אנו לא ניתפס להכללות ונבדוק בעצמנו אם בכל מקרה ומקרה באמת ניתן להלביש על הלשון התנ"כית את מליצות השיר שיגאלו את הפסוק מפירושו הפשוט או שגלימת המשל ומטפורה אינה מסוגלת לכסות את כל הניסוחים וגם היא משאירה את האל במלא גשמיותו ומוחשיותו.
 
 
דרג מאמר זה
(3 מדרגים)
אם לאל אכן אין גוף וצורה אזי הפסוק 'כִּי יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ אֵשׁ אֹכְלָה הוּא' חייב להיות לא יותר מאשר אלגוריה יפה. למרבה ההפתעה חכמי עידן התלמוד מעולם לא היססו לנצל לצרכיהם את האל יוקד האש ולהוכיח בכך שאלוהיהם הוא לא רק לוהט ומקרין אבל גם מאד גשמי ומוחשי. בכך הם גם מוכיחים שדבריהם מעולם לא גלשו לתחום האלגוריה והם מבטאים אך ורק את המחשבות העמוקות שתמיד העסיקו אותם.
 
 
דרג מאמר זה
(8 מדרגים)
החכמים לא היססו לעגן את מוסרי ההשכל שלהם בדרש חסר שחר שהתעלל ועיוות פסוקים תמימים ושוחרי טוב. המדרשים ההזויים לימדו את החכמים תובנות שאפילו הם עצמם התקשו לעכל ואם ידי חז"ל לא היו כבולות על ידי הפסוקים עצמם יש להניח שהם היו פוסלים על הסף את כל האמיתות המדהימות שהמקראות כפו עליהם. בין השאר, הפסוקים אילצו את הרבנים להאמין שמשה תפס את הקדוש ברוך הוא בבגדו בדרך שאדם תופס את חברו, שהקדוש ברוך הוא עמד לידו, שהוא הניף מניפה על יעקב לסוכך עליו או שהוא התעטף כשליח ציבור והראה למשה את סדר התפילה.
 
 
דרג מאמר זה
(4 מדרגים)
אל חסר גוף, צורה וממשות אינו יכול לנוע מאתר אחד לשני או למצוא את עצמו במקום מוגדר ולו רק בשל העובדה שיחד עם מוחשיותו הוא איבד גם את האיכות, הנספח, המקום, הזמן, הקנין, הקימה וכו'[א], בלעדיהם לא ניתן לנוע או לשהות. מפליא, אם כן, שהתנ"ך והכתבים הרבניים מעולם לא חסכו בתיאורי מסעותיו, דילוגיו וביקוריו של האל חסר המנוח ומכולם מצטיירת דמות ממשית ומוחשית שנעה בטבעיות ממקום אחד למשנהו.  
 
 
דרג מאמר זה
(3 מדרגים)
עבור חכמי התלמוד גשמיותו של האל היה ברורה ומובנת ואיש מהם לא העלה על דעתו שבבא היום עם ישראל ינהה אחר אל חדש, משולל גוף וצורה, שאינו מסוגל להטעות אף מתבונן או לשמש כמודל לפסל. גם האפשרות שהאל הזה יאסור לצייר את בני דמותו וימנע מרב בנאה להסתכל בדמות דיוקנו לבטח לא עלתה בקצה דמיונם. 
 
 
דרג מאמר זה
(3 מדרגים)
כתמיד, מתוך משליהם של החכמים מבצבצות ועולות משמעויות נוספות שאינן יכולות שלא להגיר זיעה ממצחם של רבני ימינו. לשם דוגמה, שני משלים רבניים יפים ועמוקים מוכיחים לנו שחכמי התלמוד לא רק הבינו את הבריאה בצלם בצורה פשוטה ומגשימה אלא שלדעתם האל הרודני אוהב להקיף את עצמו באומרי הן ולהוציא להורג כל מי שמבטא דעה שונה משלו. למרבה החרדה, הסיפורים הרבניים גם מוכיחים שהאל אינו מסוגל לחזות את צפונות העתיד ושבניגוד למלאכיו הוא גם אינו מצליח לנתח את העובדות ולגזור מהן הערכות מושכלות.   
 
 
דרג מאמר זה
(4 מדרגים)
עם ישראל אוהב לברך 'בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר יָצַר אֶת הָאָדָם בְּצַלְמוֹ. בְּצֶלֶם דְּמוּת תַּבְנִיתוֹ. וְהִתְקִין לוֹ מִמֶּנּוּ בִּנְיַן עֲדֵי עַד'. הרמב"ם, לעומת זאת, קובע בצורה חד-משמעית שאסור להשתמש במילה 'תבנית' בתיאורים המתייחסים לאל. לא נותר לנו אלא לפנות לנביא יחזקאל ולראות אם גם הוא הצליח להימנע מהמילה 'תבנית' בספרו על 'יַד אֲדֹנָי יֱהֹוִה' שנפלה עליו.
 
 
דרג מאמר זה
(3 מדרגים)
האל ברא את בני האדם בצלמו וכדמותו והפרשנים נדרשו כמובן להוציא את המילים הללו מהקשרן ולייחס להן משמעות פילוסופיות שמרחיקות את האל מצורתו האנושית. הנביא יחזקאל בן בוזי הכהן נחלץ לעמוד בפרץ ולהשתמש במונחים חדים וברורים שמבהירים בצורה ברורה וחד-משמעית שאלוהיו מעולם  לא שקל לוותר על גופו ועל צורתו.   
 
 
דרג מאמר זה
(5 מדרגים)
האל, על אפם ועל חמתם של חכמי ימי הביניים, החליט לברוא את בני האדם בדמות ובצלם שלא אמורים להיות לו. את הטעות המעציבה הרבנים המאוחרים ניסוי אמנם לתקן בעזרת הכלים הפילוסופיים שעמדו לרשותם אבל חכמי התלמוד, כרגיל, התייצבו לצידו של האל וסרבו בתוקף לשתף פעולה עם כל התירוצים וההדחקות.
 
 
דרג מאמר זה
(7 מדרגים)
רבני ימי הביניים רצו מאד למצוא בהתבטאויות המאנישות של חכמי התלמוד את המטפורות העמוקות שישללו מהאל את גופו ואת צורתו. לדאבון ליבם, התנאים, האמוראים והסבוראים סרבו בתוקף לשתף פעולה ובכל כתביהם מככב אל ממשי ומוחשי שמעולם לא בחל באף רגש או התנהגות אנושית.
 
 

התגובות האחרונות